söndag 30 november 2008

Lilla julafton för jullarna

Ishockey
Vallentunas B-juniorer vann med 9-1 (2-0, 3-1, 4-0) mot tabelljumbon Lidingö ikväll. Noterbart från matchen är att Vallentunas målvakt, Hugo Oftedal, räddade drygt 96 procent av gästernas skott. Vallentuna ligger fortfarande nästjumbo men fick med segern kontakt med lagen ovanför i serietabellen.

Vallentuna tappade i toppstriden

Innebandy
Vallentunas innebandydamer, som spelar i division 4, förlorade idag på bortaplan mot tabellfyran Kungsängen med 3-4. Förlusten innebär att damerna ligger kvar på femte plats i serietabellen och att kvartetten i topp går ifrån.

Jag såg fel i hastigheten...


Tyvärr fanns det ingen bildbyline i Aftonbladets artikel. Men eftersom jag hänvisar till Aftonbladet hoppas jag att det är okej att visa bilden här. Visst är de rara de små nassarna?

Jag trodde att den här artikeln i Aftonbladet handlade om demonstrationer den 30 november...men den handlade om en belgisk medborgare som torterar djur. Vad konstigt att jag kunde ta fel på den bilden :). Kolla här om du vill läsa artikeln:

Ikväll kan Ormsta gå upp i serieledning

Ishockey
Ormsta/DE:s damlag har chansen att gå upp i serieledning i division 1 ikväll om de vinner på hemmplan mot tabelljumbon Göta/Trandeberg med mer än två mål. Matchen börjar klockan 20.10.

Tungt för Elverket i år

Volleyboll
Säsongen har inte startat så där lysande för Elverket som publiken i Vallentuna är vana vid. På sex matcher har laget vunnit tre och förlorat tre, vilket ger femte plats i serietabellen. Idag blev det förlust hemma i Tellushallen mot serieledarna Engelholm med 1-3 i set.

Det har snackats om att det varit en del tjafs i klubben så det lär nog dröja några matcher till innan man kan bedömma om laget är fågel eller fisk i år. Tyvärr talar nog en del för att Elverkets storhetstid i den svenska volleytoppen är förbi...men vi får se.

Fantastiskt med fanatiska människor

Titta...ett ovanligt klyftigt skinnhuvud. Han håller sig hemma i fruktskålen under demonstrationerna den 30 november istället för att kasta flaskor och tegelstenar på den svenska polisen.
Foto: Topfer


Ett av "äktsvenskarnas" argument mot invandring är att vi i vårt land riskerar att få in fanatiska muslimer och så vidare. En stilla undran bara...är det inte fanatiskt att kuta runt den 30 november och kasta tegelstenar för att en kung blev skjuten med en knapp för en massa år sedan? På vilket sätt skiljer sig den nazistiska fanatismen från andra?

Hur svenskt är detta beteende egentligen? De enda gånger som det tidigare brunnit till på detta sätt lär väl vara Ådalen -31 och Dalaupproret. Sättet som svenskar utan hår beter sig på måste vara importerat från något annat land...liksom deras indiska frisyr, deras italienska kängor och den engelska jackan som sytts i Kina.

Även i Vallentuna har vi några sådana här knäppgökar. Men de syns inte lika ofta på hemmaplan utom när de gör den dödsviktiga insatsen med att prångla ut felstavad direktreklam på skolorna. Det känns också som ett riktigt svenskt beteende. Roligast ändå är att de som har en dragning till höger kräver att invandrare måste lära sig det svenska språket prickfritt för att få vara kvar. Kan vi göra samma språktest på skinnskallarna? Vart ska vi skicka dem om de misslyckas?

Idag samlar sig föreningarna för ett upprop

Vallentuna kommun vill inte fullfölja det beslut som fattades för en tid sedan om att öka bidragen till föreningarna. Nu i kärva tider ser detta ut att frysa inne och därför samlas idag många aktiva i föreningslivet för en manifestation på IP. Där kommer det att tas bilder för lokalpressen och liknande.

Mycket talar också för att det blir fullt hus när kommunfullmäktige håller möte 15 december. Då ska beslut tas om ökade anslag i fritidsbudgeten för 2009 och många från föreningslivet planerar att närvara då. Det lär bli intressant att se vilka politiker som kommer att ta stöd av föreningsfolket och vilka som vågar gå emot.

lördag 29 november 2008

En vecka som gjort mig stolt

Mina barn har gjort mig mycket stolt i veckan...jag menar än mer än vanligt. Två av mina söner har nämligen haft hand om all matlagning till familjen och det har varit femstjärninga menyer. Allra bäst var nog mexikansk lasagne. Men även stekt strömming med hemlagad mos med dill i var riktigt gott.

Dessutom har jag fått ett gott skratt efter snack med familjens femåriga popcorn. Han berättade med myndig röst att Bolibompa minsann finns på riktigt.
- Olle på dagis har varit där i studion och sett det, säger han med övertgande stämma från baksätet på bilen på vägen hem från ishallen.

Just nu är han inne i en ålder där allting vägs mellan vad som är sant eller falskt, svart eller vitt. Utom när det gäller att städa rummet...då befinner han sig alltid i en gråzon.

fredag 28 november 2008

En pinne för Ormsta hemma mot Solna

Ishockey
Ormsta knep en poäng efter 4-4 på hemmaplan mot nästjumbon Solna. Ormsta hämtade upp ett underläge med 1-3 från första perioden. Det måste kännas skönt för cobrorna eftersom de tappade en stark ledning mot Norrtälje senast. Nu är det bara att ladda om till fortsättningsserien och där lär Ormsta bli tuffa att möta.

Övriga resultat i Division 2 Norra:
Hässelby/Kälvesta - Sollentuna 4-2
Norrtälje - Gimo 8-3
Rimbo - Vallentuna 2-1

Spartips från plånbokscoachen

Eftersom det är kärva tider nu och julen nämar sig är det dags för ett hurtigt litet spartips från coachen...

- Hyr en julklapp. Exempelvis ett Playstation. När man lämnat tillbaka spelet är det bara att säga till ungarna att det har varit inbrott samtidigt som man muttrar..."det går aldrig att lita på någon nuförtiden".
- Sälj bilen och låtsas vara spekulant på grannarnas bilar. Det fungerar nog att åka till Willys för att handla om man frågar om man kan få provköra eftersom man är osäker på köp.
- Köp glögg istället för julmust...ungarna dricker ju inte glögg så det räcker med ett par flaskor.
- Köp ett nattlinne på Polarn & Pyret till hustrun och säg sedan att storlekarna måste vara små i år. När det senare lämnas tillbaka kan man ta pengar istället och skylla på att de var slut i butik.
- Rita en teckning själv och slå i den rika släktingen att det är en äkta Naliwajko köpt i Lindholmen. Här krävs givetvis ett äkthetsbevis och då är det bara att börja prata om annat.
- Skyll på miljön...att det är viktigt att tänka på att hålla konsumtionen nere därför delar du ut löften i år istället. Lägg på ett leende och utbrist..."Du får en upplevelse eftersom det är årets julklapp".
- Köp en burk sill och slå in den i ett stort paket. Skriv sedan följande julrim:
"Ett modernt och litet
inte ett stort och slitet
ett hem för fisk i glas
du kan kalla en av dem för Klas"
När paketet öppnas lägger du armen om dottern och säger att du äntligen lyssnat på att hon önskar sig ett akvarium.

Det var allt. Nu lackar det mot jul gott folk...

Första förlusten för Vallentuna

Ishockey
Vallentuna Hockeys segersvit bröts ikväll på bortaplan i Rimbo. Rospiggarna vann med 2-1 och tog därmed viktiga poäng i kampen om en plats i Alltvåan. Vallentuna Hockey är sedan länge klara för spel i Alltvåan.

Nytt sätt att beräkna ålder

Jag har suttit och bankat tangentbord hela dagen men har ändå inte hunnit lägga in en enda text här. Så är det när halva Sverige ska ha digitala tidningar samtidigt :).

Men nu börjar jag bli trött. Har det med åldern att göra? Jag har märkt att kroppen har blivit betydligt segare sedan ljusen på tårtan blev fler än storleken på skor. Fast med en sådan matematik kan man komma ganska långt. Jag har nämligen räknat ut att ur ett fot-perspektiv så är jag och min kära hustru lika gamla.

Jag är 46 år och har storlek 41 på fötter...det blir alltså +5...Helen är 41 år och har storlek 36 i fötter...det blir också +5. Bra va?

Jo, som sagt, det märks att jag är trött va!

torsdag 27 november 2008

Hitta inspiration med "Lex Metro"

Jag gillar verkligen nya grepp som exempelvis när Metrotidningarna en dag lät artisten James Blunt nyhetsvärdera och skriva kommentarer om de olika artiklarna. Sättet att tänka är klockrent...låt fler vara med. Tänk om politikerna i Vallentuna lät vanliga medborgare få agera "skuggfullmäktige" en gång. Jag är övertygad om att proffsmakten skulle bli förvånade över en del beslut då.

Visst, Roslagsvargen sköts nyligen...är det inte dags att införa jaktsäsong på krokodiler också :)...jag menar de politiker som har stor käft och inga öron. Med jaktsäsong menar jag naturligtvis att det vore bra om de avliva krokodilen i sig själva. Och det bästa sättet att göra detta är att sätta sig ned bredvid och lyssna. Inte argumentera...utan bara lyssna...

Det är så lätt att bli fartblind vid makten och få en övertro på att man minsann vet vad som är rätt. Är vi helt säkra exempelvis på att vallentunaborna tycker att biblioteket ska byggas nu när det stundar kärva tider? Kanske...kanske inte. Är det helt okej att man hellre bygger bibliotek istället för att låta en misshandlad fyrabarnsmamma få möjlighet att hitta en hyreslägenhet i Vallentuna när hon vill separera från sin man?

onsdag 26 november 2008

Nya bränder gav polisen nya spår

Jag läste i lokaltidningen att polisen har en misstänkt 21-åring för bränder i Vallentuna. Det verkar som om polisen hittat bevis efter att bränderna startat igen. Förhoppningsvis är det inte samma snorunge som man misstänkte förut och som tidigare gjort sig känd för bränder i Vallentuna. I så fall har polisen använt för få resurser, eller prioriterat fel. Men om det är en ny gärningsman man har spåren på så är det bra jobbat.

Vi lär väl få facit så småningom.

tisdag 25 november 2008

Bombplats i norrland till salu

Varför skriver inte media om att Sverige säljer bombningar till främmande länder i norrland? Man tar sex miljoner kronor för att ställa ut bombmål under en förmiddag och sedan testar andra länder olika bombtekniker inom ett avgränsat område.

Nu tror ni bergis att denna text skrivs av en rättshaverist. Och jag trodde inte själv på detta förrän en vän till mig hittade regeringsbeslutet om att försvarsmakten fått tillstånd att sälja bombningar i Sverige. Ingen journalist har skrivit om detta...den enda texten jag hittat i en tidning var en insändare i Stockholms Fria Tidning.

Den här historien hörde jag först av en arbetskamrat till mig som berättade att hans syster arbetar vid en av bombövningsplatserna i norrland. Han berättade att samerna som bor där får traktamente när de måste hålla sig utanför området när det är avlyst. En gång när han besökte sin syster såg han ett amerikanskt bombplan som övade mot mål genom att bomba med laserbomber.

Sverige anses vara ett bra land att bomba i eftersom den svenska försvarsmakten är duktig på att hitta eventuella "blindgångare". Det är dyrt med bomber och de som inte fungerar vill man undersöka eller ta bort så ingen annan får tag på dem.

Den här typen av bombplatser som är till salu ska enligt uppgift finnas också i Sydafrika och i Nevadaöknen i USA. Men den amerikanska bombplatsen är ofta fullbokad så fler vänder sig nu till Sverige.

Varför skriver ingen journalist om detta? Bombområdena i norrland är stora och kartor finns att titta på eftersom de bifogats regeringsbeslutet. Detta är ingen dold hemlighet...denna information är fullt öppen för allmänheten. Kanske tror den samlade journalistkåren att de missuppfattar allt för att det låter så absurt?

Det är bara att räkna med problem...

Jag ska till Rättvik i morgon bitti men när jag planerar resan börjar jag skratta åt mig själv. Jag ska åka tåg och när jag planerar resan så räknar jag med att jag behöver vara inne med ett tunnelbanetåg som ankommer i riktigt god tid före tågets avgång. Och när jag planerade bussresan från Vallentuna så bestämde jag mig för att åka två bussar tidigare än jag behöver...om de andra är inställda. Kontrollbehov :) jorå så ere allt! Ändå känner jag mig osäker. Visst är det kul att pendla på vintern?

Inte diskret direkt....

Polisen verkade göra ett tillslag i Kragstalund idag...och det var inte så att de smög fram direkt. Nej, vid en adress stod polisbilen med blåljus på och blinkade under längre tid. Om inte de boende där verkligen förtjänar detta så känns det som lite overkill...

måndag 24 november 2008

En vallentunapolitiker som har åsikter

Det verkar inte vara helt dött i det politiska livet i Vallentuna i alla fall. Jag har fått tips om en politiker i Vallentuna som faktiskt bloggar om sina åsikter. Det som är glädjande med detta är inte vilka åsikter som torgförs utan att åsikter kommer upp till ytan. Kolla in bloggen här:
http://www.larnhed.se/#category4

Skönt att vara hemma i mjuka Vallentuna

Efter att ha varit med om två incidenter i tunnelbanan idag kan jag bara konstatera att det mesta faktiskt är okej i lilla Vallentuna. Först fick alla passagerare lämna ett tunnelbanetåg vid Fridhemsplan på grund av bråk och ett förstört tåg långre fram.

Och när jag skulle tillbaka så var delar av T-centralen avstängt på grund av ett väpnat rån och bombhot. Väl hemma började jag le åt mig själv då jag jag svor över de som inte skottar trapporna vid tågstationen i Kragstalund. I jämförelse känns det inte lika farligt längre.

söndag 23 november 2008

Sanning är ett ord som kan skapa debatt

Monica Antonsson har sannerligen stuckit in skallen i ett getingbo när hon kommer ut med boken "Mia-sanningen om Gömda" i december. I boken ifrågasätter journalisten Monica Antonsson sanningshalten i Liza Marklunds bestsellers "Gömda" och "Asyl". Ämnet har skapat diskussioner dels i Monicas blogg http://monicaantonsson.blogspot.com/ dels på forumet Famileliv samt på diverse bloggar. Jädrar vilket pådrag...och den här boken lär i alla fall vara årets snackis redan innan den är släppt.

Det kanske är dags att väcka flera debatter? Som exempelvis att Sverige säljer bombtid till andra nationer som får åka in med bombplan över norrland för att bomba utsatta mål. Denna fråga har endast Stockholms Fria Tidning skrivit om...och det var bara en insändare. Och sanningen finns också att läsa i beslut som regeringen vid makten 1994 har fattat.

Det är lätt att folk ansluter till en folkrörelse för eller emot utan att ta del av bevis. Och även när det finns bevis så är det inte alls säkert att folkviljan väljer rätt. Jag menar...det finns risk för att Monica får väldigt många emot sig även om hon har rätt. Och det är inte alls säkert att folk bryr sig om att vårt land släpper in bombplan från andra makter...så länge vi tjänar pengar på detta.

Det är som sagt inte alltid bevis räcker...jag har påtalat för flera politiker att det var rena lögner i ett politiskt protokoll i juni i år i Vallentuna som ledde till ett politiskt beslut. Trots att man hänvisade till lögnerna som en avgörande faktor för beslutet och trots att folk i efterhand håller med om att det var en billig lögn som var enkel att bevisa händer ingenting.

Så...spelar verkligen sanningen någon roll längre?

Snöstorm på väg?

De som kan väder hävdar att det finns risk för snöstorm ikväll och natten till måndag i Vallentuna. Jaha, då är det väl bara att brygga lite vaniljkaffe, sätta sig ned med familjen och planera julen samt leta fram tofflorna som gäller då. Och i morgon bitti lär det väl vara svårt att ta sig fram...jag undrar om mitt tåg klockan 05.22 från Kragstalund kommer att rulla?

Snöröjningen i Vallentuna fungerar traditionsenligt ganska illa. Som vanligt är det lite snö på vägarna om man kommer åkande från Väsby, Täby eller Norrtälje. Men så fort man passerar kommungränsen till Vallentuna önskar man att bilen vore en scooter istället. Varför har vi mycket svårare att hålla undan snön på vägarna än grannkommunerna?

Vallentuna kvar i serieledning

Innebandy
Vallentuna fortsätter att toppa innebandyseriens division 5 efter seger på hemmaplan mot Ericsson/Kista med 8-6.

Stortorsk för Vallentuna

Handboll
Vallentunas handbollsherrar ser ut att få kämpa hårt för att hänga kvar i division tre till nästa säsong. Igår blev det förlust på bortaplan mot tabellfyran Jakobsberg med 21-34. Vallentuna ligger på nionde plats i serietabellen, tre poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

lördag 22 november 2008

Rocktimmen blir Rockbloggen

Populära Rocktimmen med Jesper Almén som brukade höras i radiokanalen V97 på torsdagar, med repris på söndagar har försvunnit till mångas sorg. Men Vallentunas egen lilla rockbjörn lever vidare med Rockbloggen istället. Den som vill fortsätta att ta del av Jesper rockiga tips bör givetvis lägga den här bloggen på favoritlistan direkt. Kolla in här:
http://rockkocken.blogspot.com/

Det tog flera dagar även för en gammal nyhetsneurotiker som mig att fatta att detta faktiskt är en nyhet jag borde berättat så fort den blev känd. Men Jesper, den härligt puttrige och glada sundsvallspojken, är en såpass nära vän att jag faktiskt inte fattade nyhetsvärdet. Så...let´s go rock´n roll även i bloggvärlden.

Festligt kaffe för kalla kvällar

Tips för livsnjutare
Efter att ha druckit suveränt god Latte med vanilj på olika fik i Stockholm har jag hittat på ett nytt recept för att kunna njuta hemma också. Jag brygger vanligt kaffe och kokar samtidigt upp mjölk (med pyttelite grädde i) och smaksätter denna med fler skedar vaniljsocker.
Jag fyller en kopp till hälften med kaffe och hälften vaniljmjölk. Sedan tar jag en lattevisp och vispar tills det bildas mycket skum.

En perfekt kopp kaffe att servera till sin kära under sena vinterkvällar framför TV:n.

Övertidspoäng till Dahlbergs Skellefteå

Ishockey
Nicklas Dahlberg räddade 90 procent av skotten När Skellefteå vann på övertid med 4-3 på bortais mot HV 71. Efter segern ligger Skellefteå trea i elitserien och Dahlberg har en stor del i detta...han är näst bäst i elitserien sett till räddningsprocent.

Detta kan man kalla STOR humor

Efter ett initiativ på Facebook bestämde sig ett stort gäng för att börja agera hejarklack. De valde att gå på en fotbollsmatch med Hässelbys 98:or. Chockade spelare spelade plötsligt inför en publik på 400 personer. Och de hade ingen aning om att detta skulle inträffa. Kul humor!
Kolla in reaktionerna här:
http://www.idiot.se/2008/04/18/hejarklack/

Det vore kul att se något liknande i Vallentuna. Dessutom bevisar detta också att sociala medier är en grymt bra marknadsföringskanal.

fredag 21 november 2008

Rolig variant på tacos

Idag testade jag en ny variant på tacos på familjens middagsbord. Förutom den vanliga köttfärsen med tacokrydda stekte jag också upp lax med lök, kryddad med chili, citronpeppar och basilika. Laxen var en klart godkänd nyhet i tacoskålarna.

Jag fick idén av att min äldsta grabbs gulliga flickvän ofta föredrar att käka fisk. Och vad gör man inte för att vinna hjärtan :)

Namnet på rätten får väl bli "Laxtacos a la Lilo!

Ännu en förlust för Ormsta

Ishockey
Ormsta fortsätter att ligga sist i serietabellen efter förlust på hemmais mot Rimbo ikväll med 4-6. Cobrorna var med bra i matchen och hade 1-1 efter den första perioden men det blev alltså förlust i alla fall.

Vallentuna Hockey kämpade till sig seger

Ishockey
Vallentuna fick kämpa hårt på bortaplan mot Gimo. Efter underläge 1-3 såg det ut som om Vallentuna skulle kunna åka på säsongens första förlust. Men "De röda" vände och vann med 5-3. Vallentuna leder serien bekvämt efter 14 raka segrar.

Läs artikel i UNT:
http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=4-AV_ID=831326,00.html

Lasse Holm skänker 10 000 till Vallentuna Hockey

I veckans Bingo-Lotto intervjuar Lotta Engberg sin vän och musikerkollega Lasse Holm. Som gäst får han möjlighet att skänka 10.000 kronor till en ideell förening...och han valde Vallentuna Hockey.

Läs pressmeddelandet här:
http://www.newsdesk.se/pressroom/folkspel/pressrelease/view/lotta-nyfiken-paa-lasse-holm-och-kikki-danielsson-paa-scen-255092

torsdag 20 november 2008

Tre snabba sänkte Dahlbergs Skellefteå

Nicklas Dahlberg fick kapitulera tre gånger på drygt två minuter när Skellefteå ikväll förlorade hemma mot Linköping med 2-4. För en gångs skull hade inte Dahlberg en räddningsstatistik på "bara" 86 procent.

Hellre slag än pussar på skolgården

Varning för stark bild!


Igår blev en flicka och en pojke i 13-årsåldern inkallade till skolsyster på en friskola i Täby efter en puss i skolan. De fick sig en barsk redovisning i hur billigt de beter sig genom att visa sin kärlek öppet.

Jag undrar om skolsyster också tar in och föreläser för de som slår varandra? Hur vill vi att ungdomar ska uppfatta världen? Var tog Peace, Love and Understanding vägen?

Bästa matstället ligger i Kragstalund

Jag köpte hem en låda mousakka för åtta personer från kristorante igår. Den var så himla god. Jag undrar vad det är för god krydda som slår igenom och gör deras rätt så underbar. Jag kan varmt rekommendera de flesta rätterna som serveras i det lilla ovanliga huset vid rondellen i Kragstalund.

Jag börjar allt mer gilla grekisk mat och när jag är sugen på det hoppar jag in på den här hemsidan:
http://www.kristorante.se/

Jag fick en släng av avundsjukan...

Jag sitter framför datorn och arbetar idag. Förkyld och med knarrig röst har jag bunkrat upp med brustabletter med vitaminer, te med honung och tre påsar Fishermans Friend. Vad får jag då upp på skärmen...jo, ett mail från en kompis som befinner sig i ett stekhett Egypten. Avundsjukan gav mig en osynlig örfil och jag svarade syrligt...hoppas du inte blir magsjuk. Och så berättade jag att det snöar här hemma i Vallentuna.

Fyra flickor och en reserv i distriktslaget

Volleyboll
Fyra flickor födda -94 från Vallentuna volley har blivit uttagna till Stockholms distriktslag. De uttagna är Frida Albertsson, Therese Ericsson, Paulina Gulding och Hedda Gunnarsson. Dessutom är vallentunaspelaren Malin Winter Moderato reserv. I början av januari spelar de turnering i Katrineholm.

Torsk igen för Ormsta

Ishockey
Det vill sig inte för Ormsta Hockeys A-lag den här säsongen. Igår blev det förlust igen och laget verkar ha parkerat permanent på sista plats i serietabellen. På bortais blev tabellsjuan Uppsala för svåra, förlustsiffrorna skrevs till 4-7. Men trots förlusten fanns det några positiva tendenser i matchen. I början av den tredje perioden rapporteras Ormsta ha spelat mycket bra. Men oturen fortsätter att grina cobrorna i ansiktet så det blev förlust i alla fall.

Skitsnack som umgängesform

På bara några dagar har två vänner berättat för mig hur det känns att bli utsatt för elakt skitsnack utan grund. Båda personerna är väldigt lugna och trygga i sitt sätt att bemöta människor. Det är svårt att förstå hur dessa sociala och trevliga killar överhuvudtaget kan bli utsatta. Den enda förklaringen jag tror på är att de som snackar skit har detta som umgängesform med andra människor.

En av "skitsnackarna" vräkte ur sig en massa dynga till mig och efter noga övervägande berättade jag detta för min vän. Han blev givetvis ledsen och det kändes tungt att vara den som berättar. Men samtidigt känns det skönt att ha avslöjat detta så att han kan välja om han vill bemöta skitsnacket eller inte.

Jag tror att det finns människor som vräker ur sig tomma påhopp om andra bara för att stärka banden till andra. Men jag hoppas att den arten av "Vuxenmobbare" är en utrotningshotad art.

onsdag 19 november 2008

Seg röd gubbe

Är det någon som tänkt på att det tar mycket längre tid att vänta på grön gubbe vid övergångsställena i Stockholm än någon annastans? Trafiken på gatorna verkar vara mer anpassade för bilister än gångtrafikanter på detta sätt. Å andra sidan, något ska väl bilisterna få för tullpengarna.

tisdag 18 november 2008

Enkel seger för Vallentuna

Ishockey
Vallentuna vann ikväll mot Solna med 8-2. Efter 13 spelade omgångar har Vallentuna inte tappat en enda poäng och stoltserar dessutom med den snygga målskillnaden 88-16. Man har altså bara släppt lite drygt ett mål per match.

Edfeldt gör Acnes första långfilm

Filmregissören Fredrik Edfeldt, född i Vallentuna, filmar reklamkoncernen Acnes första långfilm. Filmen handlar om vad som händer när en tioårig flicka lämnas ensam i ett hus på landet och utspelar sig sommaren 1981. Flickans föräldrar åkte på uppdrag som biståndsarbetare i Afrika och får inte veta att barnflickan de anlitat försvinner.

Rollistan:
Bianca Engström
Shanti Roney
Annika Hallin
Leif Andrée
Maria Langhammer
Tova Magnusson-Norling

Finanskrisen i USA bli bara värre

Jag fick ett mail idag från en vän som arbetar mycket mot den amerikanska hushållsmarknaden. Finanskrisen har slagit hårt även mot hennes företag, trots att de ses som ett mycket gediget bolag. Koncernledningen har fått panik efter att försäljningen störtdykit...så än har vi nog inte sett botten av finanskraschen.

På tal om krasch...en vän till mig ställde en bra fråga häromdagen. Vad händer när vi råkar ut för Klimatkraschen? Vi lär ju inte kunna lösa det lika enkelt som när man vattnade in pengar till bankerna.Då sa min vän...den första klimatkraschen inträffade redan under det andra världskriget...när man pumpade ut DDT i stora delar av världen. Hemskt!

Kul fotbollsnyheter...

Fotboll
Efter en succésäsong för vallentunafostrade Amo Jawo i allsvenska Gefle provtränar nu också broderna Omar för att ta en plats i klubben. Han är en teknisk vänster/mittback som också spelat i Vallentuna med framgång.

En annan kul nyhet från kändisarnas värld är att förre vallentunaspelaren Jessica Landström fick ta emot pris för "Årets genombrott" i damallsvenskan på Svt:s fotbollsgala efter sin säsong med Linköping och med matcher i landslaget.

måndag 17 november 2008

Dahlberg nollade Modo

Ishockey
Vallentunafostrade Nicklas Dahlberg höll nollan när Skellefteå vann mot Modo med 6-0. Han motade 23 skott. Han rankas allt högre bland elitseriens målvakter och efter kvällens match skiljer det väldigt lite i räddningsprocent upp till elitseriens bäste målvakt, Färjestads Jonas Gustafsson. Snart kanske Nicklas inte bara är näst bäst...

Vinst för Vallentunas A-J

Ishockey
Vallentunas A-juniorer vann ikväll på hemmais mot Sollentuna med 2-1. A-lagsspelaren Jimmy Dandemar spelade först fram Tobias Öberg som serverade en assist till Robin Nordin till 1-0. Vid det andra målet passade Jimmy Dandemar till målskytten Carl Graf.

Sollentuna reducerade när det återstod tio minuter av matchen. Med sex sekunder kvar att spela och en utplockat Sollentunamålvakt för att försöka kvittera gick det hett till. Ett bråk uppstod och domarna delade ut 100 utvisningsminuter.

Offren i dubbelmordet identifierade

De två ryska män som hittades mördade i en lokal i Vargmötet i maj har nu identifierats. De var 26 och 40 år gamla och kom från Yaroslavl i Ryssland. En man sitter fortfarande häktad för mordet och polisen misstänker att andra inblandade har flytt till Ryssland, uppger Aftonbladets nättidning.

Tråkig start på dagen

I morse var Roslagsbanan försenad på grund av ett signalfel. Så jag missade ett tåg till Västerås. När jag satt på nästa tåg och precis ringt till radiostationen V97 för att berätta att det var förseningar i trafiken raspar det till i högtalarna på sj-tåget. Man meddelade att man fått en akut sjuksskrivning så man måste vänta in ny personal...men till slut kom jag fram till Västerås.

Värre var det som hände på tunnelbanan. Intill mig i vagnen fick en ung tjej ett mobilsamtal och hon bröt ihop och började gråta. Hon fick ett dödsbesked i telefonen och jag kan fortfarande höra ångesten i hennes röst. Fy fasen vad hårt att ta emot ett sådant samtal på tunnelbanan.

Två slutsatser:
- I dagens informationssnabba värld har vi glömt att riktigt allvarliga besked helst bör lämnas mellan fyra ögon.
- Två försenade tåg har ingen som helst betydelse i livets lotteri.

söndag 16 november 2008

Storseger för damerna

Ishockey
Ormsta/De:s damlag fortsätter att ånga på i den näst högsta serien. Ikväll krossade de tabellfyran Almtuna på bortaplan med 15-1. Efter sju spelade omgångar ligger Ormsta/DE två i serietabellen, en pinne efter Västerhaninge.

Vallentunas juniorer förlorade jämn match

Ishockey
Vallentunas B-juniorer förlorade ikväll mot Arlanda med 2-3 (0-1, 0-1, 2-1) efter en jämn kamp. Gästande Arlanda tod ledningen med två mål men Vallentuna gick ikapp efter mål av Gustav Jonason och Erik Eliasson. Men Arlanda lyckades avgöra matchen när det återstod drygt tre minuter att spela.

Halkan orsakade flera olyckor

Strax efter klockan fyra i eftermiddags blev väglaget väldigt halt i norrort. Tre olyckor inträffade direkt på grund av de hala vägarna. En av dessa inträffade på motorvägen strax innan Roslagsstoppet. Inga personskador har rapporterats.

Korvkiosk i centrum brann

Strax innan klockan sex i morse fick Räddningstjänsten larm om att det brann i en korvkiosk på Mörbyvägen i Vallentuna. Turligt nog var det bara ett förråd intill som brann och själva kiosken klarade sig.

lördag 15 november 2008

Vallentuna knep poäng

Handboll Div 3
Förra helgen åkte Vallentuna på en riktig smällkaramell när man förlorade en derbymatch mot Täby med 25-42. Men idag repade herrarna nytt mod efter snygga 25-25 mot topplaget Kungsängen.

Dahlberg knep pinne av Djurgården

Ishockey
Skellefteå, med vallentunamålvakten Nicklas Dahlberg, spelade oavgjort ikväll mot Djurgården, 2-2. Dahlberg knep 19 av 21 skott men överglänstes den här gången av Djurgårdens Stefan Ridderwall som motade 50 av 52 skott.

Nicklas Dahlberg har räddat 93 procent av skotten mot honom på de 12 matcher i elitserien han stått i mål. Med denna statistik är han näst bäst i elitserien i år.

Hellre gammalt än billigt skit

Jag hade hellre använt en radio lik den på bilden än den senaste investeringen i Vallentunas B-hall som jag stiftade bekantskap med idag. Det är så roligt när korkade tjänstemän inte kollar med användare innan de investerar i nytt.

Ljudet i högtalarna i b-hallen är klart bättre än tidigare men jag blev förvånad när jag skulle spela musik i spelpauserna. Vallentuna kommun hade satt in en vanlig billig dvd-spelare...en sådan som man säkert kan hitta på Jula för femhundra spänn. Det gick inte att välja på låtar så jag kallade till mig vaktmästaren för att höra hur man gjorde. Han pekade på en fjärrkontroll, typ en sådan man har till TV:n

Jag började skratta och han trodde nog att jag skrattade åt att jag inte fattade att det fanns en fjärrkontroll till. Men det jag skrattade åt var tjänstemännens inkompetens...
...tror ni att fjärrkontrollen fungerade bra i en ishall som är lika kall som ett kylskåp?

Ja, ja man får väl hoppas att de inte kopierar denna investering till A-hallen.

Resultat från flera hockeymatcher

Ormsta/DE:s juniordamer vann hemma mot Segeltorp med 4-1. Spelet var riktigt bra och segern var ganska säker.

Vallentuna Hockeys 95:or har haft en tuff start på seriespelet (elit). Men ikväll kom den första segern, på bortaplan mot Almtuna. Segerpucken som betydde 4-3 till Vallentuna gjorde när det återstod en sekund av matchen.

Vallentunas A-juniorer vann mot M/B med 7-3 (2-0, 1-3, 4-0). Efter elva spelade matcher ligger Vallentuna fyra i serietabellen.

Vallentunas 93:or spelade två matcher på hemmaplan idag. Först blev det vinst mot M/B med 8-2. Senare blev det förlust mot ett mycket bra Skå med 2-7.

Rysk beachvolley...

...är betydligt mindre vackert att se på än den exotiska varianten som spelas på sand. Och spelarna ser inte riktigt lika snygga ut heller. Men det är säkert en het sport i öst.

För damerna i Vallentuna volleybolls flaggskepp, Elverket, ser det lika iskallt ut i inledningen av seriespelet. Två förluster på tre matcher räcker till sjätte plats i tabellen.

Bråk stoppade spel i skol-DMSjundeklassarna i en idrottsskola i Täby får inte spela skol-DM i hockey efter bråk på en idrottslektion. Tjafset började under en hockeylektion i förra veckan då elever från årskurs sex och elever i sjunde klass blev osams. Skolan reagerade med att ställa in tävlingsmatcherna för eleverna i sjunde klass.

Jag vet inte hur elever lär sig något av detta. Året före fick inte dåvarande åttondeklassarna i samma skola deltaga i Skol-DM.

En förklaring som givits i efterhand är att det är så dyrt för skolan att spela skol-DM. Borde man i så fall inte planerat med detta från start istället för att skylla på barnen när det inte blir spel? Och hur modern upppfostran är det med kollektiv bestraffning för eleverna i sjunde klass när det var två elever från sjätte klass och två elever från sjunde klass som bråkade?

Samma gamla snö men ett nytt tankesätt


Vintern närmar sig och det är inte bara ekorrar som har bråttom att förbereda sig för det. Vi människor har våra rutiner. Bland annat när det gäller byte av vinterdäck på bilen. Min chef har i alla fall bestämt sig för att ändra på en rutin. Han brukar alltid ha sina vinterdäck lagrade hos en däckfirma och för detta betalar han en viss lagringsavgift per år.
I år fick han ett spydigt bemötande om att han inte kunde få hjälp med att byta däck förrän i slutet av november. Han bad att få ut däcken i alla fall för att kunna byta själv. När däckförvaringen inte kunde hitta hans däck var de inte lika spydiga längre. Och det var andra gången detta inträffade på ett par år.
Han fick nya vinterdäck istället och lite nytänkande om att det är lika bra att förvara däcken hemma i garaget så att man vet var man har dem.

Stora skillnader i prissättningar
Jag hörde om en kompis till en arbetskamrat som hittat en bra investering mitt under finanskrisen. Tillsammans med två andra köpte han en lägenhet (en trea) på Manhattan för 300.000 dollar. det måste vara en vettig investering med svenska mått mätt. Jag så på TV också att det finns hus att köpa för 23.000 dollar.

Däremot verkar en del andra kostnader vara skyhöga. Två damer intervjuades i TV under den amerikanska valnatten och de berättade att det kostar 2.000 dollar i månaden att ha två barn på dagis. Märkligt...ett år på dagis kostar 1.000 mer än ett hus. Ja, den amerikanska ekonomin är inte lik den svenska.

Det blev ingen trumpet...

De som läste min förra blogg undrar säkert om min son ska få en trumpet på sin födelsedag i morgon som han har önskat. Jag tänkte faktiskt köpa en men jag kunde inte hitta någon...puh. Så jag kommer att klara hörseln ett tag till :).

Däremot blev det en hel del annat som han får när han slår upp sina blå på sin femårsdag i morgon. Och jag vet att han kommer att jubla över sina walkie-talkies. Han får faktiskt inga som helst hockeyprylar eftersom jag försöker att få honom att prova andra sporter innan det ens bli snack om hockey. Jag tycker att det får räcka med fyra barn som spelat hockey...och jag har tyvärr inte råd med en till hockeyspelare.

Det största för honom är att få bjuda sina kompisar på kalas. Han har planerat noga och det är viktigt att tjejerna kommer :=). Ja, det har redan börjat. Det roligaste tjejminnet med Marcus var sommaren i Kisa när han var två år. På äkta 08-manér stod han med solglasögon på sig utanför en affär när en liten flicka passerade.
- Tjena tjejen, hör man från lintotten som försökte låta cool.

Den lilla flickan blev dödförskräckt och sprang iväg direkt, Bakom lillebror vred sig syskonen av skratt. Nu har han blivit äldre och satsar på skjorta och slips till kalaset. Vi får se hur det gillas.

fredag 14 november 2008

Lundmark på landslagsläger

Vallentunaspelaren Johan Lundmark är en av 36 spelare som tampas om 22 platser i landslaget U17-trupp som tas ut i Norrtälje nästa vecka. Den målfarlige forwarden imponerade på det förra lägret genom att sätta några mål, som vanligt.

Till vardags spelar Johan i Vallentunas B-juniorer i Elit. Där har han gjort åtta mål och två assist på elva matcher den här säsongen. Han har även gjort två mål på fyra spelade matcher med A-juniorerna.

Seger för Vallentuna och torsk för Ormsta

Vallentuna Hockey vann på fredagskvällen borta mot Hässelby/Kälvesta med 5-1 medan Ormsta förlorade hemma mot tabelltvåan Östervåla med 2-6.

Vallentuna Hockey ångar på...redan med sex omgångar kvar att spela är laget klart för spel i Alltvåan. Däremot är det klart tyngre för Ormsta som ligger sist, sex poäng från strecket till Alltvåan.

Resultat Ishockey Div 2 Norra
Hässelby Kälvesta - Vallentuna BK 1-5
Norrtälje IK - Team Uppsala HC 2-8
Ormsta Hockey - Östervåla IF 2-6
Sollentuna HC - Rimbo IF 1 5-0
Solna Hockey - Gimo HC 2-7

Dags att börja blogga igen

Min svarta cobravän, Micke, fick så rätt när han sa att tjockisen inte kommer att kunna låta bli att starta en egen blogg igen. Den största anledningen till att jag startar denna blogg år att jag inte vill att andra ska behöva stå för det jag skriver. Sedan saknar jag att rapportera lite om sport också helt enkelt.

Så nu kör vi ett solorace i cyberrymden igen. Men jag kommer fortfarande att fortsätta blogga tillsammans med vännerna Monica, Jesper och Hasse på http://www.monica-uffe.blogspot.com/

Årets hetaste rockfestival

Minnesvärd video om Kelsey