tisdag 25 november 2008

Bombplats i norrland till salu

Varför skriver inte media om att Sverige säljer bombningar till främmande länder i norrland? Man tar sex miljoner kronor för att ställa ut bombmål under en förmiddag och sedan testar andra länder olika bombtekniker inom ett avgränsat område.

Nu tror ni bergis att denna text skrivs av en rättshaverist. Och jag trodde inte själv på detta förrän en vän till mig hittade regeringsbeslutet om att försvarsmakten fått tillstånd att sälja bombningar i Sverige. Ingen journalist har skrivit om detta...den enda texten jag hittat i en tidning var en insändare i Stockholms Fria Tidning.

Den här historien hörde jag först av en arbetskamrat till mig som berättade att hans syster arbetar vid en av bombövningsplatserna i norrland. Han berättade att samerna som bor där får traktamente när de måste hålla sig utanför området när det är avlyst. En gång när han besökte sin syster såg han ett amerikanskt bombplan som övade mot mål genom att bomba med laserbomber.

Sverige anses vara ett bra land att bomba i eftersom den svenska försvarsmakten är duktig på att hitta eventuella "blindgångare". Det är dyrt med bomber och de som inte fungerar vill man undersöka eller ta bort så ingen annan får tag på dem.

Den här typen av bombplatser som är till salu ska enligt uppgift finnas också i Sydafrika och i Nevadaöknen i USA. Men den amerikanska bombplatsen är ofta fullbokad så fler vänder sig nu till Sverige.

Varför skriver ingen journalist om detta? Bombområdena i norrland är stora och kartor finns att titta på eftersom de bifogats regeringsbeslutet. Detta är ingen dold hemlighet...denna information är fullt öppen för allmänheten. Kanske tror den samlade journalistkåren att de missuppfattar allt för att det låter så absurt?

Inga kommentarer:

Årets hetaste rockfestival

Minnesvärd video om Kelsey