måndag 12 januari 2009

Samarbete gör finsk skidort till vinnare



När jag åkte hem från Västerås idag lyssnade jag på ett riktigt bra reportage på P3:s Planeten. Det handlade om den finska skidorten Levi som lyckades mycket bättre med sina satsningar på turistnäring än vad kollegorna i Sverige gör. På orten bor det bara runt 700 personer, ändå händer det att 25.000 sover där på nätterna.

På skidorten finns det bra möjligheter att åka snowboard och skidor samtidigt som det finns många attraktioner som fungerar bra för mindre barn. Man berättade också att det finns riktigt bra möjligheter för konferens och teambildning för företag. Målsättningen är att år 2020 kunna ta emot 35.000 turister och bli en ledande turistort i Europa.

Intressantast med reportaget var det svar som den ansvariga för turistnäringen gav när reportern frågade vad det var som gjorde att de lyckades bättre än svenskarna. Man hävdade att det var två viktiga faktorer som spelar roll, tillgänglighet och samarbete.
- Vi företagare som arbetar här samarbetar istället för att konkurrera med varandra. Och sedan ligger skidorten bara 1,5 mil från en flygplats.

Tänk vad långt man kan komma genom att tänka på att göra det enkelt att erbjuda service och när man drar åt samma håll!

Inga kommentarer:

Årets hetaste rockfestival

Minnesvärd video om Kelsey