onsdag 25 februari 2009

Generalfel i tänket kring konkurrens kontra lokalpatroism

Ser i en av lokaltidningarna att man vill ge vallentunabor dåligt samvete för att man inte handlar i Vallentuna centrum. Det är en konstig vinkling på ett väl känt problem.

Det kan aldrig vara vettigt att kunder ska behöva stödhandla för att känna sig lokalpatriotiska. Nej, felet ligger helt enkelt i att utbudet inte är tillräckligt bra. Tänk efter...vallentunaborna värderar säkert utbudet i Vallentuna centrum mot den längre resvägen till andra centrum. Och då förlorar Vallentunas handlare. Problemet är att Vallentuna behöver inte ens vara lika bra som Täby centrum och Arninge. Det räcker med att man ska vara tillräckligt bra för att det ska vara värt att avstå från att resa längre bort.

Det finns flera faktorer som talar för andra köpcentra. De har exempelvis den goda smaken att åtminstone försöka locka mig som Vallentunabo genom bra marknadsföring. Handlarna i Vallentuna tycker inte att det är värt att försöka locka kunder i Vallentuna och då ska de naturligtvis inte heller ha några kunder. Ganska logiskt, eller hur?

Självklart vill jag som fembarnspappa vara kund i Vallentuna centrum. Men vill handlarna där ha mig som kund tillräckligt mycket för att vara beredda på att höja kvaliteten? Givetvis får Vallentuna centrum många kunder...om utbudet och priserna lockar. Enkelt...eller?

Jag har aldrig stött på så många härliga lokalpatrioter som under min tid i Vallentuna. Men är det verkligen illojalt att vägra låtsas att Vallentuna centrum är så bra? Självklart skulle alla med minsta lilla känsla för Vallentuna gärna vilja slå sig för bröstet och utropa centrum till ett bra köpcentrum...men då måste handlarna själva ge oss en känsla av att inte stå där som en idiot och ljuga. Handlarna i Vallentuna har så många kunder man förtjänar...varken fler eller färre. Vill de ha fler...se till att förtjäna det då!

Inga kommentarer:

Årets hetaste rockfestival

Minnesvärd video om Kelsey